16 Mart 2014 Pazar

Merhaba, Bendeniz Dilara..


15.08.1993 Mersin doğumluyum.Fotoğraf çekmek, yeni lezzetler tatmak ,film izlemek,doğayı seyretmek ,gezmek ve kitap okumamak (evet,kitap okumayı hiç sevmem) hobilerim arasında. Bunun dışında tam bir kedisever olduğumu söyleyebilirim . Sanırım bu durum aileden gelen bir şey. Çocukluğum Kocaeli'de , kedilerle iç içe geçti. Her şey bir kediyle başladı;Sarıkız.. Daha sonra onun yavrusu, yavrusunun arkadaşları, onların da yavruları derken hayatıma 10'dan fazla kedi girdi :)İlköğretim yıllarımı Kocaeli'de,Lise yıllarımı ise Mersin'de geçirdim.Hala Mersin'de oturuyorum ve şu an da Mersin üniversitesi sınıf öğretmenliği bölümü son sınıftayım.Bir aksilik olmazsa Haziran ayında mezun olacağım.Doğum tarihimde bir sıkıntı yok , okul hayatına erken başlayanlardanım . :)
Üniversite hayatım boyunca katıldığım eğitimler ve etkinlikler/aldığım belgeler şunlar ;
Akran Rehberliği Eğitimi
2011-2012 Eğitim –Öğretim Yılı Bahar Dönemi’nde Mersin Üniversitesi PDRM Koordinatörlüğünde yürütülen Akran Rehberliği Programı kapsamında düzenlenen 15 haftalık (45 saat) Akran Rehberliği eğitimine katıldım.Bu eğitimin sonunda ,Mersin Üniversitesi'nde Akran Rehber olarak görev almaktayım.
Erasmus öğrenci değişim programı
2013-2014 eğitim öğretim yılı güz döneminde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları’ndan Erasmus Programı çerçevesinde KATHO Belçika’da 5 ay süre ile öğretim gördüm.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı(TEGV)
TEGV'in verdiği İletişim ve TÖYME(TEGV Yaklaşım ve Metodları Öğrenme Eğitimi) eğitimine katıldım ve kısa bir süre öğrencilere etkinlik verdim.
YGA Zirvesi
Geleceğin Sosyal Sorumlu Liderlerini keşfeden ve yetiştiren YGA vakfının 24 Kasım 2012 tarihinde, İstanbul Kongre Merkesi’nde düzenlediği YGA Zirvesi’ne katılma hakkı kazandım.
TLG Programı-Mersin Rotary Kulübü
Mersin Rotary Kulübü'nün düzenlediği "Toplum Liderleri Geliyor" Programına katıldım ve toplam 8 hafta boyunca alanlarında uzman kişileri dinleme fırsatı yakaladım.
Ulusal Genç İşsizliği Zirvesi
22-24 Şubat 2013 tarihinde Adana'da gerçekleştirile “Saygın Bir Yaşam İçin Genç İşsizliği Alt Nedenleri Eylem Planı Çalıştayları” Projesi kapsamında yer alan bu zirveye katıldım.
Açık Okul Projesi
SODES projeleri kapsamında yer alan Açık Okul Projesi'ne katılarak yaklaşık 8 hafta Mersin'de bir İlkokulda öğrencilere etüt verdim.
          "Sağlık Okur yazarlığı Eğitmen Eğitimi"
          Talasemi Federasyon u tarafından yürütülen "Gençler Sağlık Politikalarını Tartışıyor" adlı proje                       kapsamında düzenlenen Sağlık Okuryazarlığı Eğitmen Eğitimi
"Üniversite yılları çabuk geçer" derlerdi de inanırdım :) ama bu kadar çabuk geçmesini beklemiyordum.Zaten KPSS diye bir bela var başımda her ne kadar hazırlanmasam da..Neyse bu kadar düşünmeye gerek yok.Ne demişler " Hayat bir kediyi sevince güzel!"

Erasmus ve Başvuru Süreci

Bu yazımda genel hatlarıyla Erasmus Öğrenci Değişimi Programı ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.Ayrıca bu programla ilgili bir çok öğrencinin kafasını kurcalayan belli başlı sorular var ve bu soruların cevapları netleşmedikçe gerçekten baş ağrısı yapabiliyor.Ben de aynı sıkıntıları yaşamış biri olarak elimden geldiğince faydalı olabilecek şeyler yazmaya çalıştım.Bu kısımda Erasmus'a başvuru aşaması ile ilgili aklıma gelen noktalara değindim.
ERASMUS NEDİR?
Erasmus, 1465-1536 yılları arasında yaşamış olan Hümanist bir felsefecidir.Hümanist düşüncenin öncülerinden biri olduğu gibi aynı zamanda Rönesans'ı şekillendiren felsefecilerdendir kendisi. Bunun yanı sıra ,ortak bir çatı altında buluşmuş Avrupa Birliği fikrinin sahibidir, farklı ülkelerde öğrenci ve öğretmen olarak bulunmuştur. Bu nedenle Avrupa, öğrenci değişim programına onun adının verilmesini sağlamıştır. Kısaca tanımlamak gerekirse Erasmus; Avrupa birliğine üye ya da aday ülkelerin, öğrenci ve öğretim görevlisi değişim programıdır ve son zamanlarda ülkemizde gözde bir hal almıştır.Programın amacı; öğrencilerin kendi ülkelerinden farklı bir ülkede öğretim görmelerini sağlamak ve Avrupa'da yüksek öğretimin kalitesini artırmaktır.Her üniversitenin anlaşmalı olduğu ülkeler farklıdır.Erasmus'dan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri faydalanabilir.Avrupa Birliği'nin desteklediği bu program sayesinde, üniversitenizin anlaşması olan bir okulda okumak üzere belli miktar hibe alırsınız.Verilen bu hibelerin miktarı yine gidilecek olan ülkeye göre değişmektedir.Yurt dışında eğitim süresi tercihe göre değişmektedir. Erasmus Bölüm Koordinatörleri , üniversite ve ulusal ajans arasındaki iletişimi sağlamak üzere yurt dışına gidecek olan öğrencilere yardımcı olur ve öğrencileri bilgilendirir.
NEDEN ERASMUS PROGRAMI?
Aslında birçok nedeni var..
Hiç bir zaman tek başına üniversitede verilen eğitimin yeterli olacağını düşünmedim.Bir şeyler yapmak ve fırsatlar kollamak gerek ve Erasmus Programı , yurt dışında öğrenim ya da staj ile bizlere hayatı deneyimlemek için fırsat sunan bir Hayat Boyu Öğrenme Programı. Bir üniversite öğrencisi için Erasmus'un kazanımlarını saymakla bitiremem sanırım.Ben de bu fırsatı yakalayanlardan biri olarak , 2013-2014 yılı Güz döneminde, Erasmus Programı ile Belçika'ya gittim ve yaklaşık 5 ay orada öğretim gördüm.Bu program ile yeni insanlar, farklı kültürler,ülkeler,şehirler tanıdım.Kendi ülkemden çok farklı bir eğitim sistemini görmüş oldum.Kendimi ve sınırlarımı keşfettim.Kısacası Erasmus Programı altın değerinde bir fırsattı benim için ve ben de bu fırsatı değerlendirmeyi seçtim.Şimdi cebimde tonla hatıra, yeni arkadaşlıklar ve bir çok deneyim var.
ERASMUS'A KATILMAK İÇİN KOŞULLAR NELER?
Her şeyin olduğu gibi Erasmus'a katılmanın da bazı koşulları var tabi ki. Peki nedir bu koşullar?
1.NOT ORTALAMASI: Eğer Erasmus'a katılmak istiyorsanız ve Lisans düzeyinde bir öğrenciyseniz öncelikle not ortalamanızın 2.20/4.00 olması lazım.Alttan aldığınız ya da başarısız dersleriniz olsa bile not ortalamanız 2.20'ın üstündeyse erasmus yapma hakkınız yine var demektir.Eğer yüksek lisans ve ya doktora öğrencisi iseniz ortalamanızın 2.50/4.00 olması gerekmektedir. Bu yüzden okuldaki not ortalamamız önem arz eden şeylerin başında geliyor.
2.ERASMUS'A BAŞVURMAK:Başvurular her yıl bahar döneminin başında yapılır. Not ortalamanızda sıkıntı yok ise ikinci adım olarak üniversitenizin resmi sayfasından,panolardan ya da hocalara sorarak bir şekilde başvuru tarihlerini öğrenmeniz ve kesinlikle bu tarihleri kaçırmamanız lazım.Erasmusa başvurduğunuz seneden sonraki sene erasmus yapabiliyorsunuz yani; 3. sınıfta başvurursanız 4. sınıfta erasmus yapıyorsunuz.Erasmus'a başvurmak için istenen belgeler ise şöyle;
*Başvuru Formu (Fotoğraflı, bilgisayar ortamında doldurulmuş olmalı)
* Güz yarılı dahil not döküm çizelgesi (transkript)
*Nüfus cüzdan fotokopisi
*Öğrenci Belgesi
Bu başvuru için gerekli olan belgelerin, belirtilen tarihlerde teslim edilmesi gerekiyor. 
            
3.DİL SINAVINI GEÇMEK: Ocak, şubat ayı gibi (tarihi takip etmeniz lazım) Erasmus dil sınavı yapılıyor.Gidilecek ülkeye göre gireceğiniz dil sınavının türü değişiyor.İngilizce , İspanyolca ,Almanca ve İtalyanca dillerinden yapılan sınavlar var..Benim gideceğim ülkede öğrenim dili ve dil koşulu İngilizce olduğu için İngilizceden sınava girmiştim.Dil sınavının zorluk derecesi kişiye ve üniversiteye göre değişebiliyor.
4.MÜLAKAT: Yazılı sınavdan geçen mülakata girmeye hak kazanıyor.Mülakat sınavının yapılıp yapılmayacağı üniversiteye göre değişiyor.Benim üniversitemde yazılı sınavdan sonra bir de İngilizce mülakata girmiştim.Yine mülakat sınavı tarihi, yeri ve saati öğrencilere bir şekilde duyuruluyor.Tabi sizin de takip etmeniz lazım.
Bu 4 aşamadan geçtikten sonra; akademik başarınızın %50 si, Dil sınavının da %50 si alınıyor ve değerlendiriliyor.Okulunuzda ayrılan kontenjan sayısına göre sıralamaya girerseniz sınavı kazanıyorsunuz.
Peki.. Ortalamamız koşulu sağlıyor, yazılı sınavı ve mülakatı geçtik , Erasmus Programı ile yurt dışına gitmeye hak kazandık diyelim.Sonra ne tür işlemler bizi bekliyor?Hangi aşamalardan geçmemiz lazım? Bunları merak ediyorsanız takipte kalın :) İlerleyen günlerde sizler için yine yazacağım.
 Detaylı bilgi içim linke tıklayın : http://www.mersin.edu.tr/meui/erasmus-dis-iliskiler-sube-mudurlugu/ogrenci-         ogrenim-hareketliligi-student-mobility-for-studies-/giden-ogrenci  

15 Mart 2014 Cumartesi

Neden Yazıyorum?


Üniversite hayatım boyunca müfredatın dışında bir şeyler yapmaya özen gösterdim. Kendimi geliştirmek,keşfetmek ,yeni insanlar ve kültürler tanımak için bu güne kadar elime geçen fırsatları iyi bir şekilde değerlendirmeye çalıştım. Bu fırsatlardan benim için en kıymetli olanı kuşkusuz ki "Erasmus". Blog tutmak konusunda biraz geç kaldığımı söyleyebilirim ama yine de deneyimlerimi, ilgi alanlarıma ait bilgileri insanlarla paylaşarak yardımcı olabilmek ve hatıralarımı kalıcı hale getirmek için bu yolu seçtim.