Bu yazımda genel hatlarıyla Erasmus Öğrenci Değişimi Programı ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.Ayrıca bu programla ilgili bir çok öğrencinin kafasını kurcalayan belli başlı sorular var ve bu soruların cevapları netleşmedikçe gerçekten baş ağrısı yapabiliyor.Ben de aynı sıkıntıları yaşamış biri olarak elimden geldiğince faydalı olabilecek şeyler yazmaya çalıştım.Bu kısımda Erasmus'a başvuru aşaması ile ilgili aklıma gelen noktalara değindim.
ERASMUS NEDİR?
Erasmus, 1465-1536 yılları arasında yaşamış olan Hümanist bir felsefecidir.Hümanist düşüncenin öncülerinden biri olduğu gibi aynı zamanda Rönesans'ı şekillendiren felsefecilerdendir kendisi. Bunun yanı sıra ,ortak bir çatı altında buluşmuş Avrupa Birliği fikrinin sahibidir, farklı ülkelerde öğrenci ve öğretmen olarak bulunmuştur. Bu nedenle Avrupa, öğrenci değişim programına onun adının verilmesini sağlamıştır. Kısaca tanımlamak gerekirse Erasmus; Avrupa birliğine üye ya da aday ülkelerin, öğrenci ve öğretim görevlisi değişim programıdır ve son zamanlarda ülkemizde gözde bir hal almıştır.Programın amacı; öğrencilerin kendi ülkelerinden farklı bir ülkede öğretim görmelerini sağlamak ve Avrupa'da yüksek öğretimin kalitesini artırmaktır.Her üniversitenin anlaşmalı olduğu ülkeler farklıdır.Erasmus'dan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri faydalanabilir.Avrupa Birliği'nin desteklediği bu program sayesinde, üniversitenizin anlaşması olan bir okulda okumak üzere belli miktar hibe alırsınız.Verilen bu hibelerin miktarı yine gidilecek olan ülkeye göre değişmektedir.Yurt dışında eğitim süresi tercihe göre değişmektedir. Erasmus Bölüm Koordinatörleri , üniversite ve ulusal ajans arasındaki iletişimi sağlamak üzere yurt dışına gidecek olan öğrencilere yardımcı olur ve öğrencileri bilgilendirir.
NEDEN ERASMUS PROGRAMI?
Aslında birçok nedeni var..
Hiç bir zaman tek başına üniversitede verilen eğitimin yeterli olacağını düşünmedim.Bir şeyler yapmak ve fırsatlar kollamak gerek ve Erasmus Programı , yurt dışında öğrenim ya da staj ile bizlere hayatı deneyimlemek için fırsat sunan bir Hayat Boyu Öğrenme Programı. Bir üniversite öğrencisi için Erasmus'un kazanımlarını saymakla bitiremem sanırım.Ben de bu fırsatı yakalayanlardan biri olarak , 2013-2014 yılı Güz döneminde, Erasmus Programı ile Belçika'ya gittim ve yaklaşık 5 ay orada öğretim gördüm.Bu program ile yeni insanlar, farklı kültürler,ülkeler,şehirler tanıdım.Kendi ülkemden çok farklı bir eğitim sistemini görmüş oldum.Kendimi ve sınırlarımı keşfettim.Kısacası Erasmus Programı altın değerinde bir fırsattı benim için ve ben de bu fırsatı değerlendirmeyi seçtim.Şimdi cebimde tonla hatıra, yeni arkadaşlıklar ve bir çok deneyim var.
ERASMUS'A KATILMAK İÇİN KOŞULLAR NELER?
Her şeyin olduğu gibi Erasmus'a katılmanın da bazı koşulları var tabi ki. Peki nedir bu koşullar?
1.NOT ORTALAMASI: Eğer Erasmus'a katılmak istiyorsanız ve Lisans düzeyinde bir öğrenciyseniz öncelikle not ortalamanızın 2.20/4.00 olması lazım.Alttan aldığınız ya da başarısız dersleriniz olsa bile not ortalamanız 2.20'ın üstündeyse erasmus yapma hakkınız yine var demektir.Eğer yüksek lisans ve ya doktora öğrencisi iseniz ortalamanızın 2.50/4.00 olması gerekmektedir. Bu yüzden okuldaki not ortalamamız önem arz eden şeylerin başında geliyor.
2.ERASMUS'A BAŞVURMAK:Başvurular her yıl bahar döneminin başında yapılır. Not ortalamanızda sıkıntı yok ise ikinci adım olarak üniversitenizin resmi sayfasından,panolardan ya da hocalara sorarak bir şekilde başvuru tarihlerini öğrenmeniz ve kesinlikle bu tarihleri kaçırmamanız lazım.Erasmusa başvurduğunuz seneden sonraki sene erasmus yapabiliyorsunuz yani; 3. sınıfta başvurursanız 4. sınıfta erasmus yapıyorsunuz.Erasmus'a başvurmak için istenen belgeler ise şöyle;
*Başvuru Formu (Fotoğraflı, bilgisayar ortamında doldurulmuş olmalı)
* Güz yarılı dahil not döküm çizelgesi (transkript)
*Nüfus cüzdan fotokopisi
*Öğrenci Belgesi
Bu başvuru için gerekli olan belgelerin, belirtilen tarihlerde teslim edilmesi gerekiyor.
3.DİL SINAVINI GEÇMEK: Ocak, şubat ayı gibi (tarihi takip etmeniz lazım) Erasmus dil sınavı yapılıyor.Gidilecek ülkeye göre gireceğiniz dil sınavının türü değişiyor.İngilizce , İspanyolca ,Almanca ve İtalyanca dillerinden yapılan sınavlar var..Benim gideceğim ülkede öğrenim dili ve dil koşulu İngilizce olduğu için İngilizceden sınava girmiştim.Dil sınavının zorluk derecesi kişiye ve üniversiteye göre değişebiliyor.
4.MÜLAKAT: Yazılı sınavdan geçen mülakata girmeye hak kazanıyor.Mülakat sınavının yapılıp yapılmayacağı üniversiteye göre değişiyor.Benim üniversitemde yazılı sınavdan sonra bir de İngilizce mülakata girmiştim.Yine mülakat sınavı tarihi, yeri ve saati öğrencilere bir şekilde duyuruluyor.Tabi sizin de takip etmeniz lazım.
Bu 4 aşamadan geçtikten sonra; akademik başarınızın %50 si, Dil sınavının da %50 si alınıyor ve değerlendiriliyor.Okulunuzda ayrılan kontenjan sayısına göre sıralamaya girerseniz sınavı kazanıyorsunuz.
Detaylı bilgi içim linke tıklayın : http://www.mersin.edu.tr/meui/erasmus-dis-iliskiler-sube-mudurlugu/ogrenci- ogrenim-hareketliligi-student-mobility-for-studies-/giden-ogrenciPeki.. Ortalamamız koşulu sağlıyor, yazılı sınavı ve mülakatı geçtik , Erasmus Programı ile yurt dışına gitmeye hak kazandık diyelim.Sonra ne tür işlemler bizi bekliyor?Hangi aşamalardan geçmemiz lazım? Bunları merak ediyorsanız takipte kalın :) İlerleyen günlerde sizler için yine yazacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder